12. 9. 07 vyrážím do Berchtesgadenských Alp, cíl Watzmann(2713m). Jenže se dostanu jen k chatě Watzmannhaus(1928m), pak ještě kousek výš neprošlápnutým sněhem, ale vzhledem k množství sněhu, který napadl v uplynulých dvou týdnech to vzdávám. Ani chatař mi další postup nedoporučuje. Na chatě ani nepřespím a během rychlé pauzy na jeden řízek a pár hltů vody měním plány. Zkusím Spitzmauer. Sbíhám do údolí a ještě ten den přejíždím do Hinterstoderu, městečka v centru Totes Gebirge.
13. 9. ráno, ještě za tmy, vycházím z parkoviště směrem Spitzmauer(2446m). Na chatě Priel-Schutzhaus(1420m) jsem v půl deváté a pokračuji výš. S přibývající výškou přibývá i sníh. Opět jdu po sněžení nahoru první. Stopy jsou zde jen od kamzíků. Od sedla mezi Spitzmauerem a Gr. Prielem(2515m) je přístup ke snadnému klettersteigu suťovým svahem. Tentokrát je svah pokrytý umrzlým sněhem. Dostávám se až na klettersteig ( výška asi 2000m/m ), ale zeshora létají kousky tajících ledů ze skály. Raději se vracím. Právě včas. Na stěnu, kudy je veden klettersteig začíná svítit slunce a létajících ledů přibývá.
Ve čtyři hodiny odpoledne jsem u auta a odjíždím domů. Dva neúspěchy co se týká dobytí vrcholů mi stačí. Ale aspoň jsem to zkusil a i přes to si výlet užil. Letos letní sezóna v Rakousku moc nevyšla. Sníh padal až do začátku července a začal znovu padat už koncem srpna.

   Watzmann
  




Pohled od Watzmannhausu na
cestu k vrcholu Watzmanna.

Watzmannhaus(1928m)

          Totes Gebirge


Hinterstoder nechávám
pod sebou v údolí.

Poprvé vidím Spitzmauer v ranním slunci.

Díky sněžení teče z kopců
spousty vody.

Chata Priel-Schutzhaus(1420m).

Pohled na Spitzmauer(2446m)
z terasy chaty.

Další cesta vede do sedla.

Nalevo Spitzmauer. Napravo
v mracích Gr. Priel je nejvyšší horou Totes Gebirge.

Občas bylo vidět i dvacet kamzíků najednou.

Spitzmauer ze sedla.

Stěnou vede klettersteig-Stodertalersteig.

Nástup na klettersteig.

Pohled na zamrzlý výstupový
 svah k zajištěné cestě.

Zbytky lavin.

Priel-Schutzhaus na dohled.

Severní stěnou Gr. Prielu vede
 težký klettersteig.
 
  Pohled na dva nejvyšší kopce
     v Totes Gebirge z údolí.