Hochkönig 2941m

Königsjodler klettersteig "C-D"

14.- 15. 8. 2009


Z potencionálních osmi účastníků klettersteigového zájezdu vyrážíme s Pavlem nakonec sami dva. V pátek kolem desáté končíme pár kilometrů za městečkem Mühlbach am Hochkönig na parkovišti (1342m), které je kousek po chatou Erichhütte (1540m). Už za tmy hledáme nocleh a v nedalekém lese dáváme bivak.
V sobotu v pět budíček a po krátké snídani šup do kopce směr Erichhütte a pak dál na hřeben. Už od rána je teplo, takže kraťasy a tričko s dlouhým jsou jediné oblečení, které po celý den užiji. U nástupu na Königsjodler klettersteig jsme za slabé dvě hoďky a pak to začne. Feráta není příliš technicky těžká (C-D, převýšení 700m), ale její obtížnost spočívá v její dééélce, kdy mnohokrát vystupujeme a sestupujeme přes skalní věžičky. Právě nespočet věžiček tvoří „výživný“ hřeben vedoucí téměř až na nejvyšší horu Berchtesgadenských Alp- Hochkönig. Cesta je velmi vzdušná se super výhledy. Mezi věžičkami přestupujeme i po lanovém mostě a dokonce taky, pomocí erární kladky, lanovkou. Řekl bych, že delší nohy byly při překrocích mezi skalními věžemi docela výhodou. Po zdolání poslední věže jsme byli téměř na úrovni hlavního vrcholu. Zbývá asi dvacet minut „choďáku“ na dosažení našeho cíle.
Moc mi nesedí móda stavění hospod na vrcholcích takových pěkných kopců, kterým HK bezesporu je, ale ledový rádler v půl druhé přišel vhod.
První část sestupu bych označil spíše za nutné zlo, než abychom si ho užívali. Vede příkrým svahem podél klettersteigového hřebene, na který je pěkný výhled. Ale jde se sutí, která se dost často sype a neuklouznout vyžaduje dost opatrnosti. S Pavlem jsme se shodli na tom, že tato část sestupu je, na rozdíl od bezpečného klettersteigu, dost „o hubu“. V dolní části ještě zbývalo vystoupat lehkou ferátku přes hřeben do „našeho“ údolí. Pořád bylo dost horko a rádlera na Erichhütte jsme nemohli nedat.
Celý den jsme absolvovali v lehkém tempu, takže u auta jsme až v sedm večer. V Budějkách pak hodinu před půlnocí.

A nakonec poděkování za sponzorské dary:
G4S C.I.T. ČB- Rakouská dálniční známka a zapůjčení GPS
Autoservis Dvořák, Hůry- speciální klettersteigové rukavice